Radionica kojom se potiče širenje djelatnosti ruralnog turizma
Bez pčela nema hrane pa ni života……………..
………..skoro svaka treća žlica hrane u svijetu oslanja se na aktivnosti pčela
U subotu 19. listopada u organizaciji Grada Gospića održana je radionica pod nazivom „Apiterapija – proizvodnja i korištenje pčelinjih proizvoda“. Cilj je bio približiti polaznicima mogućnosti u pčelarstvu te povezivanje sa ruralnim turizmom kroz ponudu pčelinjih proizvoda (med, propolis, matična mliječ, pelud, vosak).
Sudionicima radionice u uvodnom dijelu prezentirane su košnice i alati potrebni za prikupljanje i proizvodnju različitih pčelinjih proizvoda.
Gđa. Brigita Čubrić iz Rakovice prezentirala je praktičnu primjenu i iskustva u provedbi apiterapija i apiinhalacija. Budući je njen „Brigittin cvjetni med“ proizvod označen oznakom Lika Quality ona je prezentirala svoja iskustva u povezivanju pčelarstva i turizma, a sve u cilju pružanja raznovrsne ponude turistima i produženja turističke sezone. Apiturizam je nova komponenta turističke ponude, a apiterapija komplementarna metoda očuvanja zdravlja i podizanja kvalitete života svih dobnih skupina.
OPG Peran iz Grebaštice prezentirao je izradu slastica od meda te podijelio sa polaznicima recepte. Izrađivali su medenjake, cheesecake od meda, šnite od meda, čokoladne praline, medicu.
U zadnjem dijelu radionice gđa. Peran educirala je prisutne kako proizvesti melem, te su praktično pripravljeni melemi od gospine trave i ružmarina.
Svim sudionicima podijeljene su potvrde o sudjelovanju.