Projekt “RAISE Youth”predstavljen u Zagrebu

Danas, 3.7.2019. godine, u hotelu Sheraton u Zagrebu održano je predstavljanje  projekta RAISE Youth. Pod punim imenom “Rural Action for Innovative and Sustainable Entrepreneurship for Youth” (Ruralna akcija za inovativno I održivo poduzetništvo mladih), projekt je sufinanciran u iznosu od 3,1 milijuna eura kroz Fondove Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora. Projekt traje 40 mjeseci odnosno do kraja 2021.

RAISE projekt će se uhvatiti u koštac s nepostojećim tržištem rada za mlade NEET-ove iz ruralnih područja suočenim s depopulacijom i to kroz socijalne inovacije koje uključuju sinergiju između održive poljoprivrede, turizma i digitalnih tehnologija, kroz poduzetništvo, razvoj „RAISE modela“ (samo) zapošljavanja u Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumunjska i Španjolska za 2000 NEET-ova. RAISE projekt u Hrvatskoj fokusirat će se na Ličko-senjsku županiju, županiju s najvećom stopom NEET-ova u Hrvatskoj!

Predstavljanje su otvorili Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Karlo Starčević, gradonačelnik grada Gospića koji je jedan od partnera u projektu i Maja Dodić, predstavnica Veleposlanstva Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj.

Mary Ann Rukavina Cipetić, koordinatorica projekta iz udruge GTF – Inicijativa za održivi rast, predstavila je projekt, navodeći da je stopa NEET-ova u ruralnim sredinama iznad 20% te da iznosi čak 35% u Hrvatskoj i ostale tri zemlje koje sudjeluju u projektu, što čini potrebu za ovakvim projektom još više aktualnom.

Nj. E. Astrid Versto, veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, izjavila je:
“Naš Fond za zapošljavanje mladih osnovan kako bi pronašao i testirao nove načine za stvaranje radnih mjesta za mlade u Europi. Imamo velika očekivanja od projekta RAISE Youth, kako na lokalnoj razini ovdje u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama gdje može poslužiti kao inspiracija. Ovaj projekt je izabran između 300 projektnih prijedloga koji su pristigli iz cijele Europe. Od 27 projekata koje smo odabrali za financiranje, njih sedam uključuje hrvatske organizacije. To je veliki uspjeh i Hrvatska treba biti ponosna! ”

Za više informacija o projektu, kontaktirajte Mary Ann Rukavinu Cipetić, maryann@gtf.hr, 091 575 5562 ili posjetite GTF – IOR, a za više informacija o Fondu posjetite www.eeagrants.org.

Back to top