Posljednji ispraćaj i pokop eshumiranih žrtava pobijenih nakon drugog svjetskog rata

U ponedjeljak 23. kolovoza 2021. godine na Dan sjećanja  na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću, upriličen je posljednji ispraćaj i pokop eshumiranih žrtava iz grobišta s područja Grada Gospića, pobijenih nakon drugog svjetskog rata

Sprovodnu misu za 102  žrtve  predvodio  je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.

Nakon mise skupu se obratio profesor Andrija Benković, svjedok vremena koji je u svom vrlo emotivnom obraćanju istaknuto da je on kao dječak bio svjedokom vremena patnje i stradanja mnogih ljudi iz Gospića, izbjeglica koje su se sklonile u grad iz Like ili od tko zna gdje….. . Tako je naš grad postao poprište mirnodobskih stradanja i veliko stratiše. Godine su to patnje  i bjesomučnog iživljavanja  nad narodom koji se hrvatskim zove……. .

Potom je riječ uzeo dopredsjednik  Udruge ratnih veterana Hrvatske  – Hrvatski  domobran i član državnog  Povjerenstva  za istraživanje i pronalazak grobišta iz 2. svjetskog rata, Željko Tomić, koji je istaknuo da je u Hrvatskoj,  pa tako i u Gospiću još  mnogo mjesta koja  se moraju istražiti kako bi se utvrdile činjenice o pogubljenju nevinih ljudi  nakon drugog svjetskog rata.

Skupu su se obratili župan  Ernest Petry, a potom  gradonačelnik  Karlo Starčević,  koji je istaknuo kako smo upravo mi danas kada sahranjujemo nevino pobijene žrtve poraća drugog svjetskog rata, svjedoci zadnjeg čina jedne od najvećih tragedija hrvatskog naroda u našoj tisućljetnoj povijesti . Ove nevine žrtve, žrtve sulude komunističke ideologije, koje danas pokapamo, a ima ih na prostoru Gospića još nekoliko desetaka grobnica vape za istinom i pravdom……. Ove žrtve vape za svekolikim hrvatskim zajedništvom  koje nam je kroz povijest nedostajalo, ali nedostaje i danas… istaknuo je gradonačelnik.

Na kraju se nazočnima obratio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade  i ministar hrvatskih branitelja  Tomo Medved  koji  je istaknuto da se s prošlošću možemo suočiti samo otkrivanjem istine i osudom onih koji su kršili temeljna ljudska prava. Kosti 102 stradale osobe danas nakon toliko godina, napokon nalaze svoj mir  i pravo na grob, no još je mnogo žrtava stradalih u bezumlju totalitarnih režima koje do danas nisu pronađene zaključio je potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved .

Prije samog čina ukopa eshumiranih žrtava, izvršena je predaje jednog  hrvatskog stijega  biskupu, mons. Križiću, jednog gradonačelniku Karlu Starčeviću i jednog svjedoku vremena prof. Andriji Benkoviću sve  u izvedbi Ličke pukovnije Gospić.

Uslijedio je potom obred ukopa. Spuštanjem jednog lijesa u grobnicu, završnom  molitvom  završena  je komemoracija i posljednji ispraćaj  nevinih žrtava  pobijenih  nakon drugog svjetskog rata na području grada Gospića.

Na kraju je Katedralni zbor otpjevao hrvatsku himnu „Lijepa naša“ .

 

Back to top