Pokraj Balinovca pronađena masovna grobnica

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja u suradnji s Državnim odvjetništvom i MUP-om završila je s prvim dijelom iskopa i pronalaska posmrtnih ostataka na lokaciji kod gradskog groblja Sv. Marije Magdalene.

Zahvaljujući njihovim aktivnostima otkrivena je masovna grobnica iz vremena poraća drugog svjetskog rata u kojoj su do sada pronađena 84 posmrtna ostatka.

U vremenu bivše Jugoslavije tema poslijeratnih zločina i likvidacije bivših vojnika i civila s područja Gospića i okolice je bila strogo zabranjena, ali se istina nije mogla sakriti te je otkrivena nakon 76 godina od počinjenja zločina. Pronalaskom posmrtnih ostataka potvrđena su i svjedočenja pojedinih Gospićana koji su tvrdili da je na posmrtnim ostacima ubijenih izgrađen i sadašnji javni wc kod stadiona Balinovac, što je pronalaskom posmrtnih ostataka i potvrđeno.

Radovi na daljnjem iskopu i pronalasku posmrtnih ostataka na lokaciji ispred gradskog groblja će se nastaviti na proljeće iduće godine, a već sada su detektirane nove grobnice u kojima se nalaze posmrtni ostaci koji će biti ekshumirani te u konačnici ukopani u zajedničku kosturnicu na gradskom groblju Sv. Marije Magdalene u kojoj su do sada sahranjena 102 posmrtna ostatka žrtava poraća drugog svjetskog rata s područja Ličkog Osika, Mušaluka i Čanić gaja.

Back to top