Od danas su na snazi nove epidemiološke mjere

Stožer civilne zaštite RH donio je nove epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja koje su na snazi od 10. siječnja 2022. godine.

Neke od nužnih epidemioloških mjera koje se nalažu novom Odlukom su:

  • Zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja u zatvorenim prostorijama na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojem sudjeluje najviše 100 osoba s EU digitalnom COVID potvrdom, a za isto je nadležni stožer civilne zaštite jedinice lokalne samouprave dao suglasnost.
  • Zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja na otvorenim prostorima na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mjestu, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojem sudjeluje najviše 200 osoba s EU digitalnom COVID potvrdom, a za isto je nadležni stožer civilne zaštite jedinice lokalne samouprave dao suglasnost.
  • Sportska natjecanja će se moći održavati uz prisustvo gledatelja samo ako svi prisutni gledatelji te tehničko i organizacijsko osoblje posjeduju EU digitalne COVID potvrde, a u zatvorenim prostorima će gledatelji i osoblje morati koristiti i medicinske maske ili maske za lice. Također, ograničen je i broj gledatelja na sportskim natjecanjima; na zatvorenom će moći biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom do 40 posto pojedine tribine.
  •  Na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima umi sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom, obavezno se moraju koristiti zaštitne maske ili maske za lice, a uprave groblja obvezne su nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera.
  • Uporaba maski obvezna je bez obzira na posjedovanje covid-potvrda na vjerskim i umjetničkim programima, kinoprojekcijama i izložbama te sjednicama predstavničkih tijela.
  • Na svadbama i privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 20 osoba, osim ako se radi o svečanosti s najviše 50 osoba na kojoj svi prisutni imaju EU digitalnu COVID potvrdu.

Nužne epidemiološke mjere određuju se u trajanju do 31. siječnja 2022. godine.

Cijelu Odluku i sve mjere i preporuke pogledajte ovdje: ODLUKA

Back to top