Grad Gospić asfaltirao četiri kilometra makadamskih cesta

Grad Gospić uredio je 4,35 kilometra neasfaltiranih cesta u gradskim naseljima Gospić, Bužim, Kalinovača, Mala Plana, Velika Plana i Bakovac. Ovakvim kontinuiranim ulaganjima doprinosi se boljim i kvalitetnijim uvjetima života ne samo mještana grada već i svih stanovnika naših okolnih ruralnih područja.

Navedene radove u ukupnoj vrijednosti od 618.585,00 kuna izvela je tvrtka COLAS Hrvatska d.d. iz Varaždina, a financirani su u potpunosti sredstvima Grada Gospića.

Radovi su izvršeni posebnom tehnologijom ugradnje kamenog materijala na ceste u tri sloja. Prvi je priprema drobljenim kamenom veličine osam do 16 milimetara, a u drugoj i trećoj fazi ugrađuje se sitniji kamen zajedno s bitumenskom emulzijom koja kamen zalijepi za pripremljenu podlogu.

Apliciranjem površinske obrade stvara se vodonepropustan sloj, čime se podloga (tampon) štiti od daljnjeg ispiranja i nastanka oštećenja, a sprječava se i pojava prašine i blata.

Prednosti ove tehnologije je i višestruko (tri puta) niža cijena u odnosu na klasični asfalt ali i brža izvedba.  Kako izgleda uređenje ceste ovom tehnologijom možete pogledati na kratkom videu:

Back to top