Gospić bilježi iznimne turističke rezultate

Pogled na Novčicu

Prema najnovijim podacima sustava eVisitor, u gradu Gospiću je u prvih osam mjeseci u 2022. godini ostvareno 21,39 % više dolazaka i 27,62% više noćenja turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine . Svakako je važan podatak da grad Gospić u odnosu na turistički rekordnu 2019. godinu bilježi broj noćenja veći za 7%  . Također sustav eVisitor za prvih 8 dana u 09./2022. bilježi povećanje noćenja za 19,55 %.

Podaci sustava eVisitor također pokazuju da  je udio domaćih gostiju 34,27 %, a najbrojniji gosti dolaze nam s tržišta Njemačke, Italije, Nizozemske, Francuske, Poljske, Bosne i Hercegovine i Belgije, udio stranih gostiju je 65,73 %.

Gledano prema vrsti smještaja najtraženiji i najpopularniji su objekti visoke kategorije kada su u pitanju hoteli, tako i u privatnom smještaju. Prema organizaciji dolazaka i noćenja bilježimo 80% individualnih dolazaka gostiju. Primjetan je trend popunjenosti od 150-200 dana godišnje i to u privatnom smještaju , posebno kod kuća za odmor više kvalitete .

Grad Gospić je prepoznat kao cjelogodišnja destinacija, turistički raste i razvija se, nastavlja se trend rasta dolaska, broja noćenja i zadržavanja gosta, dakle unazad nekoliko godina prema parametru prosječnog trajanja boravka  gost se u gradu zadržavao jedan dan, bili smo prolazna točka, trenutno se gost u gradu zadržava 2,79 % dana . Očekujemo nastavak pozitivnog  trenda i pred završetak ove turističke godine, odnosno i u posezoni. Pred nam je manifestacija Jesen u Lici koja će sigurno doprinijeti izvrsnim rezultatima, zatim Advent u Gospiću.

Mi nastavljamo smjer koji se pokazao opravdanim, a to je podizanje kvalitete usluga  i sadržaja, te povećanje turističkih proizvoda uz primarno oslanjanje na autohtone proizvode, poznatu gastronomiju, te manifestacije koje promoviraju sve naše proizvode. Sedam dana aktivnog odmora već sada nudi Grad Gospić sa svojom okolicom, što je važno jer sa raznolikim sadržajem Gospić privlači goste.

 

 TAJNI GOST U GOSPIĆU ( Mjerenje kvalitete usluge)

Kvantitativno i kvalitativno destinacija bilježi rast, svaka nova turistička sezona postaje prilika da odmjerimo snage kroz kvalitetu turističke usluge koja je, u pravilu, mjerljiva baš kao i sve ostalo. Možemo je ocijeniti i definirati njenu razinu. Turistička zajednica grada Gospića  provela je mjerenje kvalitete usluge na razini grada Gospića. Tajni gost  predstavlja inovativni koncept mjerenja kvalitete usluge u svrhu njezina poboljšanja, po uzoru na svjetske trendove.  Prva godina mjerenja kvalitete usluge metodom tajnih gostiju u Gospiću istaknula je ljubaznost i pristupačnost djelatnika, još uvijek postoje područja za unapređenje čime se može postići još veća konkurentska vidljivost , dok je kao područje za unaprjeđenje, identificirana proaktivnost u nuđenju dodatnih usluga i proizvoda, kvalitetnija komunikacija s gostom u cilju pronalaženja modela povećane potrošnje.

Tajni gosti dolazili su u srcu sezone, bili su smješteni u hotelima, kampovima, iz pošte su slali razglednice, odlazili u banku, vozili se taxijem, uživali na izletima, ručali u restoranima i vrijedno bilježili svaki detalj. Tajni gosti su, tijekom  srpnja i kolovoza, obilazili turističke atrakcije, kupovali suvenire te se raspitivali za razne informacije po cijelom gradu  i prije (slanjem e-mail upita, analizom mrežnih stranica te upućivanjem telefonskih poziva) kao i tijekom samog boravka. Tajni gosti  ocijenili su i kvalitetu raznih mrežnih stranica grada, preglednost, točnost, ažuriranost i informacije koje pružaju. E-mail upit ocjenjivao se s obzirom na vrijeme dobivanja odgovora na upit, te način komunikacije i stil, kao i dojam koji je tajni gost stekao. U telefonskom pozivu ocjenjivala se ljubaznost, ton razgovora, način komunikacije, pozdrav i prezentacija proizvoda, odnosno informacije koje se gostu daju, dolazak gosta u destinaciju i način kako komuniciramo u osobnom kontaktu s gostom, davanje informacija, preporuke gostima, ponuda dodatne usluge, prezentacija usluge i osmišljavanje kako zainteresirati gosta za kupnjom usluge i slično. Na temelju svih podataka agencija za praćenje  je izradila savjete kako je moguće unaprijediti uslugu, kao i pregled aktivnosti koje je potrebno provesti za napredak u kvaliteti.

Turistička zajednica će svim  objektima, koje je tajni  gost posjetio tijekom istraživanja poslati  uvid u svoje rezultate, kako bi uvidjeli gdje mogu unaprijediti svoje poslovanje. Izvještaj je pokazao brojna područja za unapređenje ali i osviještenost, zrelost i spremnost na rad i unapređenje svih uključenih.

Posebno nas vesele dobre ocjene domaćih i stranih posjetitelja što je rezultat rada i sinergije svih turističkih dionika, lokalnih proizvođača, jedinice lokalne samouprave i turističke zajednice.

Kontinentalni turizam ima brojne prednosti i opravdano upravo kontinent može i mora produžiti turističku sezonu. Turistička zajednica grada Gospića će nastaviti sustavno planirati i provoditi aktivnosti (promocije) za dodatno pozicioniranje grada Gospića kao značajne destinacije povijesti, kulture, gastronomije i aktivnog odmora.

 

 

 

Back to top