Grad Gospić
Novosti, natječaji, javna nabava, događaji i turističke informacije Grada
Obilježena godišnjica stradavanja mještana Široke Kule i okolnih mjesta
https://arhiva.gospic.hr/obiljezena-godisnjica-stradavanja-mjestana-siroke-kule-i-okolnih-mjesta/

Obilježena godišnjica stradavanja mještana Široke Kule i okolnih mjesta

Objavljeno 14. listopada 2022. | Gospic.hr

Kategorija:

U Širokoj Kuli održana je komemoracija povodom 31. godišnjice stradavanja 40 mještana Široke Kule, Ličkog Osika, Ostrvice i Mušaluka i 7 žrtava iz okolice Perušića koji su u jesen 1991. zvjerski poubijani od ruke svojih susjeda.

U listopadu 1991.godine mučki je ubijeno 40 mještana Široke Kule od kojih je najmlađa žrtva bila trinaestogodišnja  djevojčica Verica Nikšić, a najstarija  devedesetpetogodišnji Ivan Orešković.

Završili su svoj život mučeničkom smrću, zapaljeni u kućama, pobacani u  duboke jame, a njih 10 ni do danas nisu pronađeni i dostojno pokopani.

Prošla je 31 godina od zločinačkog pothvata kojim je organizirano i ciljano ubijan hrvatski puk u Širokoj Kuli kako bi se stvorilo etnički čisto područje, kao i u ostalim okupiranim dijelovima Hrvatske. Još uvijek nije utvrđena cjelovita istina o zločinima niti imenovani njihovi idejni začetnici, nalogodavci  i izvršitelji.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća žrtvama su se poklonile obitelji stradalih, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda g. Marko Ratković, župan  Ličko-senjske županije  Ernest Petry i zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, zamjenica gradonačelnika Kristina Prša i predsjednica Gradskog vijeća Ana-Marija Zdunić, izaslanstva Udruga proisteklih  iz Domovinskog rata,  Hrvatske vojske i policije.

U župnoj crkvi sv. Mateja služena je sveta misa za sve nedužne žrtve, simbole hrvatskog mučeništva i slobode koju je predvodio župnik sa Plitvica vlč. Josip Tomljanović, a blagoslov kod spomenika  i riječi molitve za sve  žrtve izrekao je župnik vlč. Luka Blažević.